Inger i Bokköket
På min köksbänk ligger en alldeles nyutkommen kokbok " Fattiga riddare i eget kök" från Schildts förlag i
Helsingfors. Det är Vivi-Ann Sjögren som har skrivit den. På svenska förstås, även om förlaget håller till i
Helsingfors.
Fattiga riddare är vi alla som inte vill tänja alltför hårt på kontokorten hos ICA och Coop. Fattiga riddare är också
världens mest internationella rätt, en god bit mat för den som bara har torrt bröd i burken. Mamma stekte
Fattiga riddare som i Hildegard Fribergs Kokbok för enklare hushåll " Billig mat" ( den kom ut 1913 på
Elanders boktryckeri i Göteborg). Jag tar Hildegards och mammas recept först.
Hildegards fattiga riddare
( för 6 pers.)
12-18 vetebrödsskivor
4 kkp. mjölk
2 msk. mjöl
1 1/2 msk. socker
1-2 ägg
1/2 tsk. kanel
Till stekning
3-4 msk. växtmargarin
Mjölk, mjöl, socker, ägg och kanel vispas tillsammans. Veteskivorna droppas och få mjukna något i smeten.
Stekas vackert gulbruna på båda sidor i hett fett.
Så överger jag Hildegard och väljer istället en italiensk variant ur min nyaste kokbok för jag har både torrt formbröd, mozarella och tomater i skafferiet.
Fattiga riddare med tomat och mozarella för två
4 skivor halvtorrt vitt formbröd eller baguette
2 skivor mozzarella
1 tomat
salt, peppar
en nypa torkad oregano eller basilika
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven ost
olivolja till stekning
Täck två brödskivor med mozarella och tomatskivor, lägg på de andra skivorna och tryck ihop. Vispa ihop allt det övriga utom olivoljan. Lägg i bröden och värm dem försiktigt. Hetta upp oljan u en stekpanna och stek långsamt
dubbelriddarna gyllenbruna så att osten smälter och de hinner bli färdiga ända in. Sallad till av något slag.
Jag bläddrar vidare i nya boken och läser många goda råd och recept för fattiga eller bara snåla kockar. Jag
lär mig att koka räkskalen till buljong och att värma citronen 10 sekunder i mikron innan jag pressar saften
ur den. Nästan dubbelt så mycket som ur en kall citron. Några recept lägger jag direkt på minneshyllan att bjuda
mina ungdomar på; couscous med lök och torkad frukt, tortilla med kyckling och svamp, kikärtssallad med ägg och svarta oliver, potatisplättar med chili och till efterrätt äppelpannkakor med citron och kanel.
Skrivet av
Snåla kockan Inger Ä.
Helsingfors. Det är Vivi-Ann Sjögren som har skrivit den. På svenska förstås, även om förlaget håller till i
Helsingfors.
Fattiga riddare är vi alla som inte vill tänja alltför hårt på kontokorten hos ICA och Coop. Fattiga riddare är också
världens mest internationella rätt, en god bit mat för den som bara har torrt bröd i burken. Mamma stekte
Fattiga riddare som i Hildegard Fribergs Kokbok för enklare hushåll " Billig mat" ( den kom ut 1913 på
Elanders boktryckeri i Göteborg). Jag tar Hildegards och mammas recept först.
Hildegards fattiga riddare
( för 6 pers.)
12-18 vetebrödsskivor
4 kkp. mjölk
2 msk. mjöl
1 1/2 msk. socker
1-2 ägg
1/2 tsk. kanel
Till stekning
3-4 msk. växtmargarin
Mjölk, mjöl, socker, ägg och kanel vispas tillsammans. Veteskivorna droppas och få mjukna något i smeten.
Stekas vackert gulbruna på båda sidor i hett fett.
Så överger jag Hildegard och väljer istället en italiensk variant ur min nyaste kokbok för jag har både torrt formbröd, mozarella och tomater i skafferiet.
Fattiga riddare med tomat och mozarella för två
4 skivor halvtorrt vitt formbröd eller baguette
2 skivor mozzarella
1 tomat
salt, peppar
en nypa torkad oregano eller basilika
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven ost
olivolja till stekning
Täck två brödskivor med mozarella och tomatskivor, lägg på de andra skivorna och tryck ihop. Vispa ihop allt det övriga utom olivoljan. Lägg i bröden och värm dem försiktigt. Hetta upp oljan u en stekpanna och stek långsamt
dubbelriddarna gyllenbruna så att osten smälter och de hinner bli färdiga ända in. Sallad till av något slag.
Jag bläddrar vidare i nya boken och läser många goda råd och recept för fattiga eller bara snåla kockar. Jag
lär mig att koka räkskalen till buljong och att värma citronen 10 sekunder i mikron innan jag pressar saften
ur den. Nästan dubbelt så mycket som ur en kall citron. Några recept lägger jag direkt på minneshyllan att bjuda
mina ungdomar på; couscous med lök och torkad frukt, tortilla med kyckling och svamp, kikärtssallad med ägg och svarta oliver, potatisplättar med chili och till efterrätt äppelpannkakor med citron och kanel.
Skrivet av
Snåla kockan Inger Ä.
Inger i Bokköket
Det var makrillfest i Bua i lördags och naturligtvis var fiskaren och kokboksförfattaren Martin Gustafsson där.
Populär bok i Bokköket ( mitt antikvariat, min bokhandel i Åsa) är fiskekokboken "Nyfångat" med undertiteln
" Recept på fisk & skaldjur och annat värt att veta om havets läckerheter". Det är Martin Gustafsson, Liselotte
Forslin, Ingela Holm och Tomas Tengby som skrivit den. Fotografen som tagit de fantastiska bilderna heter
Bruno Ehrs. "Nyfångat" kom ut på ICA-förlaget förra hösten.
Mitt afrikanska barnbarn Matinou, fotbollshjälten från Jakobsberg, älskar " Surrad makrill".
Surrad makrill
( 4 pers.)
8 makrillfiléer
grovt rågmjöl
salt och peppar
smör till stekning
1 knippe dill
3 dl grädde
Vänd fisken i en blandning av rågmjöl, salt och peppar. Smält smöret i stekpannan och stek makrillen.
Ta upp den. Fräs finhackad dill i stekpannan och häll på grädden. Så ner med makrillen i pannan igen och
koka den någon minut i såsen.
Naturligtvis äter man färskpotatis och rårörd lingonsylt till.
Idag ska jag få besök av två andra makrillälskare Kerstin från Björkö och Gunnel, min bästa vän.
När de var unga och dansade varje lördagkväll på ön och det blev natt och ungdomsgänget drog
hemåt, så stod på varenda farstukvist ett emaljerat handfat med blå rand fyllt med nystekt makrill.
Det var mammornas bidrag till ungdomsruset. Inte en fena fanns kvar på söndagmorgonen!
Men Kerstin och Gunnel bjuder jag inte på makrill till lunch idag. Jag tar upp ett par potatisstånd
ur landet och bjuder på sill och färskpotatis med en klick gräddfil och gräslök. Till efterrätt naturligtvis
färska jordgubbar, jag ska strax väcka barnbarnen och skicka iväg dem till självplocket i Rågelunda.
Plockar de fler jordgubbar än vi orkar äta upp, kör jag resten med socker i mixern och får en underbar
rårörd jordgubbssylt till nygräddade våfflor.
Ett recept till ur "Nyfångat", en av mina egna älsklingsrätter, lika smaklig i Åsa som i Normandie.
Moules frites
( 4 pers.)
1 kg färska blåmusslor i nät
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 persiljekvistar
4 dl torrt vitt vin
1 msk fiskfond
flingsalt
Skölj och borsta musslorna. Släng alla trasiga och de som inte sluter sig när man knackar på dem.
Skala och hacka lök, vitlök och fräs det lätt i oljan en stor gryta. Lägg i persiljekvistarna och slå på vin och koncentrerad fond, Låt det koka upp.
Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt det koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Släng de
musslor som inte öppnat sig. Ös upp dem med hålslev och salta lätt.
Till musslorna vill jag ha pommes frites - går bra att klyfta potatisen och steka den med litet olja på en plåt i ugnen.
Moules frites fordrar aioli.
Smaklig måltid
önskar Inger
Populär bok i Bokköket ( mitt antikvariat, min bokhandel i Åsa) är fiskekokboken "Nyfångat" med undertiteln
" Recept på fisk & skaldjur och annat värt att veta om havets läckerheter". Det är Martin Gustafsson, Liselotte
Forslin, Ingela Holm och Tomas Tengby som skrivit den. Fotografen som tagit de fantastiska bilderna heter
Bruno Ehrs. "Nyfångat" kom ut på ICA-förlaget förra hösten.
Mitt afrikanska barnbarn Matinou, fotbollshjälten från Jakobsberg, älskar " Surrad makrill".
Surrad makrill
( 4 pers.)
8 makrillfiléer
grovt rågmjöl
salt och peppar
smör till stekning
1 knippe dill
3 dl grädde
Vänd fisken i en blandning av rågmjöl, salt och peppar. Smält smöret i stekpannan och stek makrillen.
Ta upp den. Fräs finhackad dill i stekpannan och häll på grädden. Så ner med makrillen i pannan igen och
koka den någon minut i såsen.
Naturligtvis äter man färskpotatis och rårörd lingonsylt till.
Idag ska jag få besök av två andra makrillälskare Kerstin från Björkö och Gunnel, min bästa vän.
När de var unga och dansade varje lördagkväll på ön och det blev natt och ungdomsgänget drog
hemåt, så stod på varenda farstukvist ett emaljerat handfat med blå rand fyllt med nystekt makrill.
Det var mammornas bidrag till ungdomsruset. Inte en fena fanns kvar på söndagmorgonen!
Men Kerstin och Gunnel bjuder jag inte på makrill till lunch idag. Jag tar upp ett par potatisstånd
ur landet och bjuder på sill och färskpotatis med en klick gräddfil och gräslök. Till efterrätt naturligtvis
färska jordgubbar, jag ska strax väcka barnbarnen och skicka iväg dem till självplocket i Rågelunda.
Plockar de fler jordgubbar än vi orkar äta upp, kör jag resten med socker i mixern och får en underbar
rårörd jordgubbssylt till nygräddade våfflor.
Ett recept till ur "Nyfångat", en av mina egna älsklingsrätter, lika smaklig i Åsa som i Normandie.
Moules frites
( 4 pers.)
1 kg färska blåmusslor i nät
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 persiljekvistar
4 dl torrt vitt vin
1 msk fiskfond
flingsalt
Skölj och borsta musslorna. Släng alla trasiga och de som inte sluter sig när man knackar på dem.
Skala och hacka lök, vitlök och fräs det lätt i oljan en stor gryta. Lägg i persiljekvistarna och slå på vin och koncentrerad fond, Låt det koka upp.
Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt det koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Släng de
musslor som inte öppnat sig. Ös upp dem med hålslev och salta lätt.
Till musslorna vill jag ha pommes frites - går bra att klyfta potatisen och steka den med litet olja på en plåt i ugnen.
Moules frites fordrar aioli.
Smaklig måltid
önskar Inger
Inger i Bokköket
Kan man servera varm fisksoppa till middag en het sommardag? Tveksamt, kände jag där jag stod med
nyköpta fisken och grönsakerna till soppan och gästerna var i antågande i sin husvagn. Visst, sa min beresta
kusin, i Indien där det ju är mycket varmare än någonsin här, äter man alltid varm soppa på kvällen!
Så jag kokade upp vatten och mjölk med ett par buljongtärningar ( hönsbuljong), skar morötter, potatis och lök i bitar, kokade och körde med mixern till en gröt, vispade den i soppan och så fick det koka upp igen, innan jag la
i ett halvt kilo fisk i bitar - lax, torsk och sej. Fem minuter och de var lagom kokta. Då skivade jag i rädisor och
klippte dill, timjan och basilika över så soppan blev grön och grann.
Västkustsoppa
( 4-5 personer)
500 g fiskfileer
2 -3 färska lökar
4 färska potatisar
3-4 morötter
En rejäl klick smör
3/4 liter mjölk ( obs ej lättmjölk)
5 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
salt
peppar
örtgrönt
rädisor
Enkel att göra och jättegod. Det tyckte t o m Jeremias som inte äter kokta grönsaker. Jag lurade i honom dem
genom att mixa dem i soppan. Han var avsmakare och fann den god.
Till soppan bara en baguett med vitlök. Jordgubbstårta till efterrätt.
Men vi fick duka bord två gånger. Det började snopet regna denna strålande, soliga kväll så vi fick raskt duka in och
äta i köket istället för vid trädgårdsbordet.
nyköpta fisken och grönsakerna till soppan och gästerna var i antågande i sin husvagn. Visst, sa min beresta
kusin, i Indien där det ju är mycket varmare än någonsin här, äter man alltid varm soppa på kvällen!
Så jag kokade upp vatten och mjölk med ett par buljongtärningar ( hönsbuljong), skar morötter, potatis och lök i bitar, kokade och körde med mixern till en gröt, vispade den i soppan och så fick det koka upp igen, innan jag la
i ett halvt kilo fisk i bitar - lax, torsk och sej. Fem minuter och de var lagom kokta. Då skivade jag i rädisor och
klippte dill, timjan och basilika över så soppan blev grön och grann.
Västkustsoppa
( 4-5 personer)
500 g fiskfileer
2 -3 färska lökar
4 färska potatisar
3-4 morötter
En rejäl klick smör
3/4 liter mjölk ( obs ej lättmjölk)
5 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
salt
peppar
örtgrönt
rädisor
Enkel att göra och jättegod. Det tyckte t o m Jeremias som inte äter kokta grönsaker. Jag lurade i honom dem
genom att mixa dem i soppan. Han var avsmakare och fann den god.
Till soppan bara en baguett med vitlök. Jordgubbstårta till efterrätt.
Men vi fick duka bord två gånger. Det började snopet regna denna strålande, soliga kväll så vi fick raskt duka in och
äta i köket istället för vid trädgårdsbordet.
Inger i Bokköket
Ta fem raska tonårskillar och en hög tegelstenar och du får som jag strax en grill i trädgården!
Jag lade raskt en ingefärsmarinerad skiva oxfilé på nytända grillen och bjöd dem på en så
god middag att de hotade med att stanna hos mig i elva år.
Receptet hämtade jag ur nyutkomna " Middag hos oss. Förgyll vardagen och förenkla festen"
av Ulrika Jisland & Anna Jonassen ( Bonnier Fakta 2010). En härlig sommarbok med många
fräscha recept.
Ingefärsmarinerad oxfilé med helstekt färskpotatis
600 g oxfilé
färsk ingefära i bit, 4-5 cm
1 vitlöksklyfta
3 msk ljus soja
3 msk flytande honung
salt och peppar
20-25 små färska potatisar
smör
salt och peppar
ett par vitlöksklyftor
färska örter
Jag skar filén enl uppmaning i receptet filén i fyra skivor, penslade på marinaden och lade skivorna direkt på
grillen. Den helstekta färskpotatisen hade jag förberett tidigare, stekt potatisarna gyllenbruna i smör i
stekpannan, lagt dem på ett ugnsfast fat tillsammans med ett par vitlöksklyftor och satt in dem i ugnen
( 225 grader) där de bakats färdiga på knappt 20 minuter. Innan jag serverade dem klippte jag över
det kryddgröna som växer bakom verandan; rosmarin, timjan, gräslök och persilja.
Jag bjöd på oxfilé för att jag ville pröva receptet fullt ut. Men det kan förbilligas! Ta några skivor fläskkarré
istället. Det blir faktiskt lika uppskattat.
Till efterrätt naturligtvis jordgubbstårta, som Ulrika och Anna, bokens författare, helt enkelt gör på färdiga tårtbottnar och fyller med hallonsylt och vaniljvisp innan de täcker med vispgrädden och jordgubbarna.
Smaklig måltid
Inger Ä.
Jag lade raskt en ingefärsmarinerad skiva oxfilé på nytända grillen och bjöd dem på en så
god middag att de hotade med att stanna hos mig i elva år.
Receptet hämtade jag ur nyutkomna " Middag hos oss. Förgyll vardagen och förenkla festen"
av Ulrika Jisland & Anna Jonassen ( Bonnier Fakta 2010). En härlig sommarbok med många
fräscha recept.
Ingefärsmarinerad oxfilé med helstekt färskpotatis
600 g oxfilé
färsk ingefära i bit, 4-5 cm
1 vitlöksklyfta
3 msk ljus soja
3 msk flytande honung
salt och peppar
20-25 små färska potatisar
smör
salt och peppar
ett par vitlöksklyftor
färska örter
Jag skar filén enl uppmaning i receptet filén i fyra skivor, penslade på marinaden och lade skivorna direkt på
grillen. Den helstekta färskpotatisen hade jag förberett tidigare, stekt potatisarna gyllenbruna i smör i
stekpannan, lagt dem på ett ugnsfast fat tillsammans med ett par vitlöksklyftor och satt in dem i ugnen
( 225 grader) där de bakats färdiga på knappt 20 minuter. Innan jag serverade dem klippte jag över
det kryddgröna som växer bakom verandan; rosmarin, timjan, gräslök och persilja.
Jag bjöd på oxfilé för att jag ville pröva receptet fullt ut. Men det kan förbilligas! Ta några skivor fläskkarré
istället. Det blir faktiskt lika uppskattat.
Till efterrätt naturligtvis jordgubbstårta, som Ulrika och Anna, bokens författare, helt enkelt gör på färdiga tårtbottnar och fyller med hallonsylt och vaniljvisp innan de täcker med vispgrädden och jordgubbarna.
Smaklig måltid
Inger Ä.