Inger i Bokköket

Ta fem raska tonårskillar och en hög tegelstenar och du får som jag strax en grill i trädgården!
Jag lade raskt en ingefärsmarinerad skiva oxfilé på nytända grillen och bjöd dem på en så
god middag att de hotade med att stanna hos mig i elva år.
Receptet hämtade jag ur nyutkomna " Middag hos oss. Förgyll vardagen och förenkla festen"
av Ulrika Jisland & Anna Jonassen ( Bonnier Fakta 2010). En härlig sommarbok med många
fräscha recept.

Ingefärsmarinerad oxfilé med helstekt färskpotatis


600 g oxfilé
färsk ingefära i bit, 4-5 cm
1 vitlöksklyfta
3 msk ljus soja
3 msk flytande honung
salt och peppar
20-25 små färska potatisar
smör
salt och peppar
ett par vitlöksklyftor
färska örter


Jag skar filén enl uppmaning i receptet filén i fyra skivor, penslade på marinaden och lade skivorna direkt på
grillen. Den helstekta färskpotatisen hade jag förberett tidigare, stekt potatisarna gyllenbruna i smör i
stekpannan, lagt dem på ett ugnsfast fat tillsammans med ett par vitlöksklyftor och satt in dem i ugnen
( 225 grader) där de bakats färdiga på knappt 20 minuter. Innan jag serverade dem klippte jag över
det kryddgröna som växer bakom verandan; rosmarin, timjan, gräslök och persilja.

Jag bjöd på oxfilé för att jag ville pröva receptet fullt ut. Men det kan förbilligas! Ta några skivor fläskkarré
istället. Det blir faktiskt lika uppskattat.
Till efterrätt naturligtvis jordgubbstårta, som Ulrika och Anna, bokens författare, helt enkelt gör på färdiga tårtbottnar och fyller med hallonsylt och vaniljvisp innan de täcker med vispgrädden och jordgubbarna.

Smaklig måltid
Inger Ä.



Kommentarer
Postat av: Ingrid

Gjorde nästan denna rätt, när vi hade 40-årsfest. Serverade köttet kallt på salladsbädd (det var över 30 grader ute) med varm whiskysås och "dina" potatis till. Fick mycket beröm. Så tack för inspirationen

2010-07-15 @ 17:51:19
URL: http://hoglindkommunikation.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0