Inger i Bokköket

Det var makrillfest i Bua i lördags och naturligtvis var fiskaren och kokboksförfattaren Martin Gustafsson där.
Populär bok i Bokköket ( mitt antikvariat, min bokhandel i Åsa) är fiskekokboken "Nyfångat" med undertiteln
" Recept på fisk & skaldjur och annat värt att veta om havets läckerheter". Det är Martin Gustafsson, Liselotte
Forslin, Ingela Holm och Tomas Tengby som skrivit den. Fotografen som tagit de fantastiska bilderna heter
Bruno Ehrs. "Nyfångat" kom ut på ICA-förlaget förra hösten.
Mitt afrikanska barnbarn Matinou, fotbollshjälten från Jakobsberg, älskar " Surrad makrill".

Surrad makrill
( 4 pers.)

8 makrillfiléer
grovt rågmjöl
salt och peppar
smör till stekning
1 knippe dill
3 dl grädde

Vänd fisken i en blandning av rågmjöl, salt och peppar. Smält smöret i stekpannan och stek makrillen.
Ta upp den. Fräs finhackad dill i stekpannan och häll på grädden. Så ner med makrillen i pannan igen och
koka den någon minut i såsen.
Naturligtvis äter man färskpotatis och rårörd lingonsylt till.
Idag ska jag få besök av två andra makrillälskare Kerstin från Björkö och Gunnel, min bästa vän.
När de var unga och dansade varje lördagkväll på ön och det blev natt och ungdomsgänget drog
hemåt, så stod på varenda farstukvist ett emaljerat handfat med blå rand fyllt med nystekt makrill.
Det var mammornas bidrag till ungdomsruset. Inte en fena fanns kvar på söndagmorgonen!
Men Kerstin och Gunnel bjuder jag inte på makrill till lunch idag. Jag tar upp ett par potatisstånd
ur landet och bjuder på sill och färskpotatis med en klick gräddfil och gräslök. Till efterrätt naturligtvis
färska jordgubbar, jag ska strax väcka barnbarnen och skicka iväg dem till självplocket i Rågelunda.
Plockar de fler jordgubbar än vi orkar äta upp, kör jag resten med socker i mixern och får en underbar
rårörd jordgubbssylt till nygräddade våfflor.
Ett recept till ur "Nyfångat", en av mina egna älsklingsrätter,  lika smaklig i Åsa som i Normandie.

Moules frites
(
4 pers.)

1 kg färska blåmusslor i nät
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 persiljekvistar
4 dl torrt vitt vin
1 msk fiskfond
flingsalt

Skölj och borsta musslorna. Släng alla trasiga och de som inte sluter sig när man knackar på dem.
Skala och hacka lök, vitlök och fräs det lätt i oljan en stor gryta. Lägg i persiljekvistarna och slå på vin och koncentrerad fond, Låt det koka upp.
Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt det koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Släng de
musslor som inte öppnat sig. Ös upp dem med hålslev och salta lätt.

Till musslorna vill jag ha pommes frites - går bra att klyfta potatisen och steka den med litet olja på en plåt i ugnen.
Moules frites fordrar aioli.

Smaklig måltid
önskar Inger


Kommentarer
Postat av: Frida

härligt att få läsa en farmors matblogg!

många kramar!

2010-07-19 @ 23:22:27
Postat av: Ann-Katrin Nnamaka

Nu har jag hittat din blogg Inger. Kul. Om du vill kan du läsa min blogg också, Den riktigabasket mamman på http://blogg.aftonbladet.se/21946-nna001/



Kram fr Ann-Katrin

2010-07-21 @ 16:25:45
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21946-nna001/
Postat av: Sten

Snart åker Sten och

Margareta söderut mot Åsa och väntar sig en riktigt

hemlagad lunch. Gaffeln upp!!



2010-08-12 @ 10:33:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0