Inger i Bokköket
Kan man servera varm fisksoppa till middag en het sommardag? Tveksamt, kände jag där jag stod med
nyköpta fisken och grönsakerna till soppan och gästerna var i antågande i sin husvagn. Visst, sa min beresta
kusin, i Indien där det ju är mycket varmare än någonsin här, äter man alltid varm soppa på kvällen!
Så jag kokade upp vatten och mjölk med ett par buljongtärningar ( hönsbuljong), skar morötter, potatis och lök i bitar, kokade och körde med mixern till en gröt, vispade den i soppan och så fick det koka upp igen, innan jag la
i ett halvt kilo fisk i bitar - lax, torsk och sej. Fem minuter och de var lagom kokta. Då skivade jag i rädisor och
klippte dill, timjan och basilika över så soppan blev grön och grann.
Västkustsoppa
( 4-5 personer)
500 g fiskfileer
2 -3 färska lökar
4 färska potatisar
3-4 morötter
En rejäl klick smör
3/4 liter mjölk ( obs ej lättmjölk)
5 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
salt
peppar
örtgrönt
rädisor
Enkel att göra och jättegod. Det tyckte t o m Jeremias som inte äter kokta grönsaker. Jag lurade i honom dem
genom att mixa dem i soppan. Han var avsmakare och fann den god.
Till soppan bara en baguett med vitlök. Jordgubbstårta till efterrätt.
Men vi fick duka bord två gånger. Det började snopet regna denna strålande, soliga kväll så vi fick raskt duka in och
äta i köket istället för vid trädgårdsbordet.
nyköpta fisken och grönsakerna till soppan och gästerna var i antågande i sin husvagn. Visst, sa min beresta
kusin, i Indien där det ju är mycket varmare än någonsin här, äter man alltid varm soppa på kvällen!
Så jag kokade upp vatten och mjölk med ett par buljongtärningar ( hönsbuljong), skar morötter, potatis och lök i bitar, kokade och körde med mixern till en gröt, vispade den i soppan och så fick det koka upp igen, innan jag la
i ett halvt kilo fisk i bitar - lax, torsk och sej. Fem minuter och de var lagom kokta. Då skivade jag i rädisor och
klippte dill, timjan och basilika över så soppan blev grön och grann.
Västkustsoppa
( 4-5 personer)
500 g fiskfileer
2 -3 färska lökar
4 färska potatisar
3-4 morötter
En rejäl klick smör
3/4 liter mjölk ( obs ej lättmjölk)
5 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
salt
peppar
örtgrönt
rädisor
Enkel att göra och jättegod. Det tyckte t o m Jeremias som inte äter kokta grönsaker. Jag lurade i honom dem
genom att mixa dem i soppan. Han var avsmakare och fann den god.
Till soppan bara en baguett med vitlök. Jordgubbstårta till efterrätt.
Men vi fick duka bord två gånger. Det började snopet regna denna strålande, soliga kväll så vi fick raskt duka in och
äta i köket istället för vid trädgårdsbordet.
Kommentarer
Postat av: Ingrid
Varför hönsbuljong och inte fiskbuljong?
Trackback