Inger i Bokköket

På min köksbänk ligger en alldeles nyutkommen kokbok " Fattiga riddare i eget kök" från Schildts förlag i
Helsingfors. Det är Vivi-Ann Sjögren som har skrivit den. På svenska förstås, även om förlaget håller till i
Helsingfors.
Fattiga riddare är vi alla som inte vill tänja alltför hårt på kontokorten hos ICA och Coop. Fattiga riddare är också
världens mest internationella rätt, en god bit mat för den som bara har torrt bröd i burken. Mamma stekte
Fattiga riddare som i Hildegard Fribergs Kokbok för enklare hushåll " Billig mat" ( den kom ut 1913 på
Elanders boktryckeri i Göteborg). Jag tar Hildegards och mammas recept först.

Hildegards fattiga riddare
( för 6 pers.)

12-18 vetebrödsskivor
4 kkp. mjölk
2 msk. mjöl
1 1/2 msk. socker
1-2 ägg
1/2 tsk. kanel
Till stekning
3-4 msk. växtmargarin

Mjölk, mjöl, socker, ägg och kanel vispas tillsammans. Veteskivorna droppas och få mjukna något i smeten.
Stekas vackert gulbruna på båda sidor i hett fett.

Så överger jag  Hildegard och väljer istället en italiensk variant ur min nyaste kokbok för jag har både torrt formbröd, mozarella och tomater i skafferiet.

Fattiga riddare med tomat och mozarella för två

4 skivor halvtorrt vitt formbröd eller baguette
2 skivor mozzarella
1 tomat
salt, peppar
en nypa torkad oregano eller basilika
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven ost
olivolja till stekning

Täck två brödskivor med mozarella och tomatskivor, lägg på de andra skivorna och tryck ihop. Vispa ihop allt det övriga utom olivoljan. Lägg i bröden och värm dem försiktigt. Hetta upp oljan u en stekpanna och stek långsamt
dubbelriddarna gyllenbruna så att osten smälter och de hinner bli färdiga ända in. Sallad till av något slag.

Jag bläddrar vidare i nya boken och läser många goda råd och recept för fattiga eller bara snåla kockar. Jag
lär mig att koka räkskalen till buljong och att värma citronen 10 sekunder i mikron innan jag pressar saften
ur den. Nästan dubbelt så mycket som ur en kall citron. Några recept lägger jag direkt på minneshyllan att bjuda
mina ungdomar på; couscous med lök och torkad frukt, tortilla med kyckling och svamp, kikärtssallad med ägg och svarta oliver, potatisplättar med chili och till efterrätt äppelpannkakor med citron och kanel.

Skrivet av
Snåla kockan Inger Ä.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Första receptet ger mig supernostalgi. Sådana riddare gjorde alltid min mamma, när jag var barn och så fick jag Björnekullas hallonsylt till. Kan se etiketten framför mig och minns att kombinationen var jättegod.

2010-08-04 @ 20:30:53
URL: http://hoglindkommunikation.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0