Aronia och Kvitten
På Näsbokrok, ljungheden vid havet, plockar jag mogna björnbär från taggiga snår. Bären är många, men de
mognar efterhand, så mer än en dryg halvliter får jag inte varje plockdag. Tur att jag har en rikgivande Aroniabuske
i trädgården, jag fyller på litermåttet med de svarta aroniabären, som växer i många, tunga klasar. Och så kokar jag
sylt; så enkelt med syltsocker.
Aroniabusken (Aronia Melanocarpa) har funnits i svenska trädgårdar sedan 1980-talet, ofta som häckbuske. Inte så välkänd här som i Nordamerika och Östeuropa, där man länge ( alltid?) vetat hur nyttiga bären är. De
innehåller flera vitaminer ur B-gruppen, vitamin C, E och karoten, alltså förstadiet till vitamin A, samt bland annat järn och kalcium. Rena folkmedicinen! Och de mår bara bra av att frysa, man kan plocka dem hela vintern.
Jag letar förgäves recept på svart aronia i mina gamla kokböcker. Jag är tvungen att gå ut på nätet.
Björnbärs-och Aroniasylt
1 l bär
2 dl vatten
3 dl socker alt syltsocker
Koka bären på svag värme i en kvart. Häll på sockret och koka igen i 20 min. Man kan krydda med kanel, ingefära
eller kardemumma om så önskas. Men sylten blir godare om man spetsar den med litet konjak eller rom.
Jag gör helt enkelt så att jag sköljer rena burkar med konjak, innan jag häller på sylten och skruvar på locket.
Aroniasaft
2 l gärna frostnupna aroniabär ( det går bra att "nypa" dem i frysen en natt)
5 dl vatten
5 dl socker till varje avrunnen liter saft.
Koka saften som vanligt, sila den och koka igen. Hållbarheten är god men man kan för säkerhets skull
tillsätta ett kryddmått bensoat utblandad med 1/2 dl färdig saft. Om man använder färska bär får saften en viss beska.
Förr hade jag en kvittenbuske i min trädgård, men den försvann vid den nödvändiga dräneringen. Jag saknar
den goda kvitten-och äpplemarmelad jag brukade göra med recept ur min gamla pålitliga " Konservering året runt frän frysning till mjölksyrning" Utgiven av KF:s provkök och Rabén & Prisma 1984. Kerstin Henrikson-Abelin var
redaktör för den.
Kvittenmarmelad
Skär frukten i bitar.
Tag 1/2 l vatten per liter skuren frukt och koka den mjuk under lock.
Häll av saften och passera frukten.
Blanda saft och passerad frukt i grytan och koka upp
Tillsätt 9 dl socker per liter fruktmassa-
Rör om och koka utan lock 20 minuter.
Jag brukade ta med några äpplen när jag kokade denna marmelad. Det blev gott!
För övrigt blir jag mycket irriterad när jag i ett kokboksregister inte kan slå på huvudingrediensen - vill jag göra soppa på rödbetor vill jag slå på " rödbetor", inte på " Kajs rödbetssoppa".
Väl mött i björnbärsnåret
Inger
mognar efterhand, så mer än en dryg halvliter får jag inte varje plockdag. Tur att jag har en rikgivande Aroniabuske
i trädgården, jag fyller på litermåttet med de svarta aroniabären, som växer i många, tunga klasar. Och så kokar jag
sylt; så enkelt med syltsocker.
Aroniabusken (Aronia Melanocarpa) har funnits i svenska trädgårdar sedan 1980-talet, ofta som häckbuske. Inte så välkänd här som i Nordamerika och Östeuropa, där man länge ( alltid?) vetat hur nyttiga bären är. De
innehåller flera vitaminer ur B-gruppen, vitamin C, E och karoten, alltså förstadiet till vitamin A, samt bland annat järn och kalcium. Rena folkmedicinen! Och de mår bara bra av att frysa, man kan plocka dem hela vintern.
Jag letar förgäves recept på svart aronia i mina gamla kokböcker. Jag är tvungen att gå ut på nätet.
Björnbärs-och Aroniasylt
1 l bär
2 dl vatten
3 dl socker alt syltsocker
Koka bären på svag värme i en kvart. Häll på sockret och koka igen i 20 min. Man kan krydda med kanel, ingefära
eller kardemumma om så önskas. Men sylten blir godare om man spetsar den med litet konjak eller rom.
Jag gör helt enkelt så att jag sköljer rena burkar med konjak, innan jag häller på sylten och skruvar på locket.
Aroniasaft
2 l gärna frostnupna aroniabär ( det går bra att "nypa" dem i frysen en natt)
5 dl vatten
5 dl socker till varje avrunnen liter saft.
Koka saften som vanligt, sila den och koka igen. Hållbarheten är god men man kan för säkerhets skull
tillsätta ett kryddmått bensoat utblandad med 1/2 dl färdig saft. Om man använder färska bär får saften en viss beska.
Förr hade jag en kvittenbuske i min trädgård, men den försvann vid den nödvändiga dräneringen. Jag saknar
den goda kvitten-och äpplemarmelad jag brukade göra med recept ur min gamla pålitliga " Konservering året runt frän frysning till mjölksyrning" Utgiven av KF:s provkök och Rabén & Prisma 1984. Kerstin Henrikson-Abelin var
redaktör för den.
Kvittenmarmelad
Skär frukten i bitar.
Tag 1/2 l vatten per liter skuren frukt och koka den mjuk under lock.
Häll av saften och passera frukten.
Blanda saft och passerad frukt i grytan och koka upp
Tillsätt 9 dl socker per liter fruktmassa-
Rör om och koka utan lock 20 minuter.
Jag brukade ta med några äpplen när jag kokade denna marmelad. Det blev gott!
För övrigt blir jag mycket irriterad när jag i ett kokboksregister inte kan slå på huvudingrediensen - vill jag göra soppa på rödbetor vill jag slå på " rödbetor", inte på " Kajs rödbetssoppa".
Väl mött i björnbärsnåret
Inger