Inger i Bokköket
På torsdag 30 juni ska jag stå i solskenet på Kungsbacka marknad. Vi är fyra författare som ska försöka
locka köpare och läsare till våra böcker.
Jag har med mig Kvinnornas Sverige, en underbar resa. En riktig praktbok. Kvinnohistoria. Där jag och
mina skrivande vänner berättar om över 800 kvinnor i de 24 svenska landskapen.
Men framförallt har jag med mina matböcker." Mattias Kok-och målarbok", som Mattias och jag gjorde
tillsammans när han var 10 år. Han valde maten och jag skrev recepten. En av hans kompisar ringde
förtvivlat och sa varför har Ni skrivit att man ska ha djupfrysta hamburgare - jag har köttfärs! Hur gör
man då?
En annan av mina böcker har titeln " Kokboksprat och klassikerrecept". Mitt kokboksprat är spånor från Bokköket, mitt kokboksantikvariat, som nu utökat också med annan litteratur har flyttat med mig från Bennebols bruk i Uppland till Åsa i norra Halland.
Nu vill jag bjuda på några rader ur Kokboksprat och klassikerrecept. Eftersom vi är på västkusten väljer jag
Filet Mignon från Liseberg som jag hämtat ur boken Svenska Gästabud i alla tider sammanställd av Mats Rehnberg.
Det är f ö en härlig bok där man bjuds in till såväl barockens dryckeslag, som en studentfest på 1600-talet, förlovningsfest i societeten, bondbröllop i finnskogarna, herrgårdsbal och spökdinéer.
Filet Mignon Liseberg
Stek i smör små filéer av kalv och oxe. Lägg på oxfiléerna brynta murklor med madeirasås över och på kalvfileerna
halva grillade tomater överhällda med tomatsås smaksatt med sherry,
Serveras med pommes Chateaux; potatisar skurna i olivform, som förvällts och stekts ljusbruna i smör.
Svenska Gästabud från alla tider är illustrerad med rustika träsnitt av Svenolov Ehrén och jag har fått
låna ett av dem till Kokboksprat.
Andra kokböcker jag berättar om och lånar recept ur är Fru Saxons kokbok (1923)
Hemmets kokbok, Prinsessornas kokbok, Margareta Nylanders kokbok för att nämna några av de
goda, välkända kokböckerna från mormors tid.
Smaklig måltid önskar
Inger Ä.
locka köpare och läsare till våra böcker.
Jag har med mig Kvinnornas Sverige, en underbar resa. En riktig praktbok. Kvinnohistoria. Där jag och
mina skrivande vänner berättar om över 800 kvinnor i de 24 svenska landskapen.
Men framförallt har jag med mina matböcker." Mattias Kok-och målarbok", som Mattias och jag gjorde
tillsammans när han var 10 år. Han valde maten och jag skrev recepten. En av hans kompisar ringde
förtvivlat och sa varför har Ni skrivit att man ska ha djupfrysta hamburgare - jag har köttfärs! Hur gör
man då?
En annan av mina böcker har titeln " Kokboksprat och klassikerrecept". Mitt kokboksprat är spånor från Bokköket, mitt kokboksantikvariat, som nu utökat också med annan litteratur har flyttat med mig från Bennebols bruk i Uppland till Åsa i norra Halland.
Nu vill jag bjuda på några rader ur Kokboksprat och klassikerrecept. Eftersom vi är på västkusten väljer jag
Filet Mignon från Liseberg som jag hämtat ur boken Svenska Gästabud i alla tider sammanställd av Mats Rehnberg.
Det är f ö en härlig bok där man bjuds in till såväl barockens dryckeslag, som en studentfest på 1600-talet, förlovningsfest i societeten, bondbröllop i finnskogarna, herrgårdsbal och spökdinéer.
Filet Mignon Liseberg
Stek i smör små filéer av kalv och oxe. Lägg på oxfiléerna brynta murklor med madeirasås över och på kalvfileerna
halva grillade tomater överhällda med tomatsås smaksatt med sherry,
Serveras med pommes Chateaux; potatisar skurna i olivform, som förvällts och stekts ljusbruna i smör.
Svenska Gästabud från alla tider är illustrerad med rustika träsnitt av Svenolov Ehrén och jag har fått
låna ett av dem till Kokboksprat.
Andra kokböcker jag berättar om och lånar recept ur är Fru Saxons kokbok (1923)
Hemmets kokbok, Prinsessornas kokbok, Margareta Nylanders kokbok för att nämna några av de
goda, välkända kokböckerna från mormors tid.
Smaklig måltid önskar
Inger Ä.